APADOR-CH cere guvernului să regândească ștergerea de pe hartă a satului Runcurel, Gorj
APADOR-CH i-a cerut ieri o întrevedere premierului Dacian Cioloș, pentru a-i explica situația dramatică a celor 130 de familii din Runcurel, județul Gorj, scăpate din vedere de executiv când a emis HG 960/2015.
Conform acestei hotărâri, Guvernul a permis, în decembrie 2015, Companiei Energetice Oltenia, să extindă mina de lignit de la Jilț Nord și peste vatra satului Runcurel, însă a uitat să prevadă în decizie despăgubiri pentru casele și acareturile sătenilor, ca și când acolo nu ar fi existat decât terenuri agricole.
Localnicii sunt duși cu vorba de mai mulți ani de Compania Energetică Oltenia, că vor fi mutați cu tot cu sat, biserică, cimitir și școală într-o comună vecină, Telești, însă în acest timp nu s-a concretizat nimic. Excavațiile miniere au înaintat între timp către sat, mâncând tot mai mult din terenurile agricole ale oamenilor și afectându-le tot mai mult viața: casele li s-au crăpat, pășunile pe care pășteau vitele lor s-au redus.
În decembrie 2015, jumătate dintre săteni au primit notificări din partea CEO să elibereze terenurile, întrucât conform HG 960/2015 acestea sunt practic ale minei. Hotărârea de guvern permite preluarea întregului sat de către CEO, dar prevede despăgubiri de 1 euro/mp doar pentru terenul agricol. Sătenii sunt revoltați și spun că în lipsa unor compensații juste nu își pot reface viața în altă parte, dar din cauza lucrărilor miniere învecinate nici viața din Runcurel nu mai poate fi o opțiune pentru multă vreme.
APADOR-CH cere guvernului să regândească soluția pentru Runcurel, întrucât actuala HG 960/2015 le încalcă oamenilor din sat drepturi fundamentale prevăzute de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul la protecția proprietății și dreptul la viață privată.
Citiți raportul întocmit de APADOR-CH la fața locului, document trimis atât premierului Dacian Cioloș cât și Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.
______________________________________________________________
Reacțiile autorităților la acest raport
- 16 iunie 2016 – Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic – Violeta Alexandru și Secretarul de Stat în Ministerul Energiei Corina Popescu au discutat cu membrii Comitetului de Mine situația comuncării publice locuitorilor din localitatea gorjeană Runcurel – o întâlnire la care nu a fost prezent niciun reprezentant al expropriaților, nicio organizație neguvernamentală implicată în ajutorarea sătenilor. APADOR-CH a făcut ulterior demersuri pentru a obține oficial „Regulamentul privind întocmirea programului şi desfăşurarea negocierilor pentru dobândirea folosinței și accesul la terenurile pe care se efectuează activități miniere”, aplicat de CEO și până la această dată nu a intrat în posesia acestui act în care se presupune că este vorba despre exproprierea gospodăriilor.
- 4 iulie 2016 – Spre deosebire de Guvern, Avocatul Poporului a avut o întâlnire cu reprezentanții APADOR-CH și Greenpeace România, în urma căreia AvP a decis să analizeze cu prioritatea situația sătenilor din Runcurel.
- În august 2017 – Avocatul Poporului ne comunică faptul că nu găsește în Monitorul Oficial Ordinul de ministru după care s-au făcut exproprierile.