Cum caută Avocatul Poporului specialiști în prevenirea torturii
Un anunț de recrutare postat pe site-ul instituției Avocatului Poporului dă startul angajărilor de specialiști pentru ceea ce va fi primul Mecanism Național pentru Prevenirea Torturii din România. Amintim că după tergiversări cincinale, Guvernul a decis anul acesta să instituie „de urgență” acest mecanism în subordinea Avocatului Poporului. Instituția caută acum specialiștii necesari unei astfel de activități. Totuși, citind intenția de recrutare constatăm că nu pare că-i caută cu seriozitate.
Conform acestui anunț, publicat la data de 31 iulie 2014, este suficient să cunoști legea de funcționare a Avocatului Poporului și deja poți fi un specialist în prevenirea torturii. Bibliografia necesară concursului nu face vreo mențiune legată de cunoașterea Convenției împotriva torturii și a Protocolului opțional la aceasta (OPCAT).
APADOR-CH solicită public Avocatului Poporului ca, printre criteriile stabilite pentru cooptarea unor specialiști colaboratori în domeniul privind prevenirea torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, să le includă și pe următoarele două:
– cunoașterea Convenţiei împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptată la 10 decembrie 1984;
– cunoașterea Protocolului opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (OPCAT), încheiat la 18 decembrie 2002 și ratificat de România prin Legea nr. 109/2009.
APADOR-CH atrage atenția asupra necesității unui grad mai mare de seriozitate și exigență la stabilirea criteriilor de selecție a specialiștilor care vor activa în domeniul privind prevenirea torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.