Raport asupra vizitei în Penitenciarul Târgu-Jiu
La data de 17 iunie 2019, două reprezentante ale APADOR-CH au vizitat Penitenciarul Târgu Jiu, situat în orașul cu același nume. Ultima vizită a unor reprezentanți APADOR-CH în acest penitenciar a fost în 2016.
Aspecte generale
Penitenciarul Târgu Jiu avea la momentul vizitei 302 deținuți repartizați astfel: 54 la regim deschis (39 la secția exterioară GAZ, 14 în Penitenciar, 1 la infirmerie), 244 deținuți la regim semi-deschis, 1 deținut în tranzit și 3 la carantină. Penitenciarul nu are secție de arest preventiv, doar pentru deținuți în tranzit, și nici pentru minori sau femei.
Penitenciarul are instalate 393 paturi, însă capacitatea normală a acestuia la 4 mp este de 218 de persoane, prin urmare Penitenciarul Târgu-Jiu se confruntă cu supraaglomerarea. Cu toate acestea, situația este mai bună față de anul 2016. Principalele motive al scăderii numărului de deţinuţi fiind recursul compensatoriu (pe acest temei în urmă cu o săptămână au fost eliberați 60 de deținuți într-o singură zi), faptul că Penitenciarul de la Mioveni a fost reorganizat în regim deschis și semi-deschis, ceea ce a permis preluarea unor deținuți de la Târgu-Jiu, dar și datorită scăderii pedepselor prin modificarea codurilor penale. Conducerea a apreciat că în 2021 vor atinge numărul de 200 de deținuți și astfel vor fi respectaţi 4 mp/deținut.
Gospodăria Agro Zootehnică a unității este situată la 3 km depărtare de oraș, are 18,5 hectare de teren, 3 lacuri și 3 camere pentru deținuții care cresc vite și cultivă legume pentru consumul propriu al penitenciarului.
În materie de investiții, penitenciarul nu a finalizat construcția administrativă care era în derulare şi la vizita din 2016, din cauza unor modificări legislative care au determinat încetarea contractului. Lucrarea este efectuată în proporţie de 75% şi se va relua anul viitor. Alte investiții care au fost făcute din 2016: a fost achiziționată o mașină de spălat, au fost efectuate reparații curente, s-au schimbat toate saltelele (în 2016 erau doar o parte schimbate), s-a scos un rând de paturi, în 2017 s-au achiziționat paturi noi și s-au schimbat marmitele de la bucătărie. Conducerea a menționat că nu au fost create spații de deținere noi din 2016. De asemenea, sistemul video care necesita investiţii şi în 2016 și care are ca scop şi desființarea foișoarelor de supraveghere nu a fost finalizat din motive financiare. Banii necesari pentru sistemul de supraveghere au fost alocaţi în trimestrul IV al anului 2018 iar licitaţia nu a putut fi finalizată cu succes până la sfârşitul anului din lipsa de personal de specialitate care să realizeze caietul de sarcini. În bugetul pe anul 2019 această investiţie nu se mai regăseşte, suma alocată anterior fiind tăiată.
Există intenţia ca în viitor să fie desființată o magazie de la secția exterioară pentru crearea de 40 de locuri de deținere (pentru acest proiect s-au alocat bani pentru studiu de fezabilitate).
Munca
Reprezentanţii penitenciarului au afirmat că nu sunt mulți deţinuţi care lucrează, faţă de anii anteriori, pe de-o parte pentru că a scăzut numărul deținuților și pe de altă parte din cauza retragerii firmei Rilug, care asigura o mare parte din contracte (cusut manual de pantofi in camerele de deţinere) aproximativ 70% din veniturile realizate. În prezent, 40 de deținuți muncesc la exterior (construcții, tăiat lemne, Avicola etc.) și 70 la interior. Directorul a afirmat că au fost onorate toate solicitările de muncă venite de la agenţii economici.
Blocul alimentar
Blocul alimentar are mai multe încăperi, folosite pentru curățat legume, depozitare alimente, grupuri sanitare și vestiar pentru personalul de deservire și sala unde se gătește propriu-zis. Grupul sanitar era renovat și curat. În sala unde se gătește se găsesc 4 marmite în stare bună de funcționare, 3 hote, aragaz și cuptor. Podeaua blocului alimentar era udă și pe alocuri lipicioasă, tavanul era scorojit și cu igrasie, iar în preajma recipientelor cu mâncare, reprezentantele APADOR-CH au găsit doi gândaci pe pereţi.
Nicio hotă nu funcţiona la data vizitei. Conducerea a afirmat că urmărește ca în 2019 să schimbe sistemul de ventilație care nu face față în prezent. Este necesar în regim de urgenţă, funcţionarea sistemului de ventilaţie.
În ziua vizitei, în meniul de prânz era: ciorbă de legume, pilaf de orez cu carne și mâncare de cartofi pentru diabetici, iar seara urmau să servească mâncare de dovlecei și griș cu lapte. Câteva bucățele de carne erau împachetate în hârtie, servite separat de mâncare. Cu toate acestea, reprezentantele APADOR-CH au observat cantitatea foarte mică de carne și foarte puține porții raportat la numărul deținuților.
Deținuții urmau să primească și un măr la prânz. Toate legumele folosite pentru pregătirea hranei deţinuţilor provin din producţia proprie obţinută ca urmare a exploatării terenului agricol de la GAZ. Aprovizionarea cu pâine se face de la un agent comercial cu care penitenciarul are contract. În ziua vizitei pâinea era proaspătă.
Magazia cu alimente și frigiderele cu carne porționată pentru masă erau bine organizate. 11 deținuți lucrează la blocul alimentar. Nu există sală de mese pentru că arhitectura penitenciarului nu permite, a declarat conducerea.
Sectorul vizite
Este format dintr- o cameră pentru desfacerea pachetelor, o cameră de vizită fără separator, o cameră de vizită intimă și o cameră pentru videoconferințe cu instanța, care funcţionează conform conducerii, însă era închisă la momentul vizitei și nu a putut fi vizitată.
Camera de vizită are 5 cabine cu separator, însă, la fel ca la vizita precedentă, două dintre acestea erau ocupate cu dosare şi registre care trebuiau arhivate. O cabină este destinată întâlnirilor cu avocatul, iar alta avea dotările necesare pentru vizitele online. Personalul penitenciarului a declarat că echipamentul este funcțional însă anul acesta nu au avut nicio solicitare de la deținuți pe motiv că majoritatea sunt din zonă, iar familia preferă să vină la vizită. Cu toate acestea, din discuțiile cu deținuții a reieșit faptul că aceștia nu cunosc de existența aparaturii necesare realizării comunicării online.
În sala de vizite la masă erau amplasate trei mese lungi cu câte 6 scaune de-o parte și alta. Într-un colț al camerei era amenajată și o zonă pentru deținuții care sunt vizitați de copii, dotată cu o canapea și jucării uzate, un televizor vechi însă functional și o perdea care să asigure o zonă de intimitate atunci când este efectuată percheziţia corporală. Asociația consideră că acest spațiu nu reprezintă un mediu adecvat pentru vizita cu minorii atâta timp cât aceeaşi canapea era şi locul de percheziţie şi nu era separată de restul spaţiului. Se pot face mici investiții care să creeze o atmosferă mai agreabilă (jucării noi, cărți de colorat, o canapea nouă, separarea spaţiului).
Camera intimă era dotată corespunzător, cu televizor, așternuturi curate, grup sanitar curat. În medie sunt 30 de vizite intime pe lună.
Camera pentru video conferințele cu instanța nu este utilizată foarte des, instanțele nu sunt receptive la această opțiune, declară conducerea.
Curțile de plimbare
Penitenciarul are patru curți de plimbare, de aproximativ 35 mp, dintre care una este doar pentru cei în tranzit, două pentru deținuți, iar ce-a de a patra este sală de sport. Acestea sunt niște cuști cu gratii, acoperite cu grilaj în totalitate și parțial cu plexiglas. Dimensiunile acestora sunt mici având în vedere că penitenciarul are camere cu 20-30 de persoane care folosesc în acelaşi timp o curte de plimbare. Din păcate nu există un alt spaţiu disponibil care să poată fi amenajat ca şi curte de plimbare. Sala de sport este dotată cu 5 aparate sportive, parțial ruginite și uzate.
Asistența medicală
Asistența medicală este asigurată de un medic-șef (specializat în medicină de familie), 9 asistenți medicali care lucrează în ture, 3 psihologi, un stomatolog. Este vacant un post de medic, însă este blocat din motive legislative. Doctorul este prezent de luni până vineri, în intervalul 8-15. Asistenții medicali lucrează în ture (12-24, 12-48). Noaptea este prezent un asistent medical. Penitenciarul beneficiază de ambulanță proprie.
În medie sunt 30 de consultații medicale pe zi. Aprovizionarea cu medicamente se face de la Colibași și nu au fost probleme până în prezent. Medicamentele se pot cumpăra și din exterior, în urma prescripției medicale scrise de doctor. Există o colaborare bună şi cu unitățile medicale din oraș în caz de nevoie. Cabinetul medical nu este dotat cu defibrilator, aparat care nu se află pe lista dotărilor obligatorii ale cabinetelor medicale din penitenciare cu toate acestea asociația consideră necesar acest aparat, în caz de urgențe medicale- stop cardiac.
Un an a fost cea mai lungă perioadă petrecută de un deținut în infirmeria închisorii, deoarece suferea de mai multe afecțiuni cronice. Anul trecut, în penitenciar a murit un deținut, din motive medicale și un altul s-a sinucis. Anul acesta o persoană aflată în tranzit s-a sinucis.
Penitenciarul nu se aprovizionează cu prezervative. Asociația consideră că aceasta ar fi o investiție minimă pentru sănătatea deținuților.
Din discuțiile purtate cu asistentul medical prezent pe tură, cele mai frecvente afecțiuni sunt tulburările de personalitate, 38 dintre deținuți fiind pe tratament psihotrop, și cele cardiovasculare (47 de deținuți).
Cabinetul medical colaborează cu un laborator de analize din oraș care le asigură acest serviciu.
Cabinetul stomatologic este dotat corespunzător. Programul cabinetului este afișat pe ușă pentru informarea deținuților. În fiecare zi este program pentru fiecare secție.
Sectorul socio-educativ
La momentul vizitei, având în vedere că era zi liberă în mod oficial, nu erau prezenți reprezentanți ai serviciului socio-educativ.
Conducerea a menționat că penitenciarul nu are un preot angajat, deoarece ultimul s-a pensionat. În prezent serviciul religios e asigurat în regim de colaborare de un preot ortodox care vine în fiecare duminică și la sărbătorile legale. Deși era sărbătoare în ziua vizitei, nu s-a desfășurat nicio activitate religioasă sau socio-educativă cu deținuții.
Judecătorul delegat
Din același motiv (zi liberă), judecătorul delegat nu a fost găsit.
În legătură cu acesta, conducerea a declarat că judecătorul a preluat postul la 5 iunie 2019. Judecătorul delegat deservește și Centrului de arest și detenție. În 2019 nu au existat încheieri, date de judecător, de constatare a nerespectării drepturilor de către penitenciar. Au existat în schimb solicitări pentru transfer la penitenciare care asigură cei 4 mp/ deținut și au fost respinse din cauza lipsei unor astfel de penitenciare.
Vizita pe secții
Reprezentantele APADOR-CH au vizitat mai multe camere, astfel: Camera E1.1 (cea mai mare) – 36 de persoane (40 de paturi), Camera E1.14 – 18 persoane (22 de paturi), Camera E3.4 – 8 persoane (12 paturi), Camera E2.10 – 18 persoane (24 de paturi).
Spațiile de detenție sunt dotate, în funcție de dimensiunile camerei, cu unul sau două televizoare, unul sau două ventilatoare, două dușuri, două WC-uri turcești, două chiuvete și frigider. În general, în camerele cu multe persoane, geamurile au fost scoase pentru a favoriza aerisirea, cu toate acestea, nici această soluție și nici ventilatoarele nu făceau aerul mai respirabil, având în vedere temperatura foarte ridicată de afară.
Telefoanele sunt montate pe holurile secțiilor.
În general reclamațiile deținuților au fost similare în toate secțiile, indiferent de regimul de executare a pedepsei, și au vizat următoarele aspecte:
- Prezența ploșnițelor la anumite intervale de timp (aceștia au admis că penitenciarul asigură totuși dezinsecție promptă în astfel de cazuri)
- Carnea servită este mai degrabă slăninăꓼ
- La stomatolog se fac doar intervenții de urgență, nu există posibilitatea unor lucrări protetice;
- Este mai scump tariful pentru convorbirile telefonice decât la alte penitenciare (0,53 bani/min)
- Programul de vorbit la telefon se încheie la ora 18.30, ceea ce face imposibil pentru unii deținuți ale căror familii muncesc toată ziua și ajung acasă după această oră, să ia legătura cu rudele;
- Programul de furnizare a apei calde este insuficient pentru camerele în care sunt mulți deținuți și puține dușuri, iar acest aspect iscă discuții între ei și întreține un climat de nervozitate; Un program intre 30 de minute şi o oră este insuficient pentru 20-30 de persoane care trebuie să facă dus, mai ales în sezonul călduros şi mai ales pentru cei care merg la muncă.
- Deși au regim semideschis de detenție, nu pot ieși în curțile de plimbare mai mult de 4 ore pe zi în loc de 8 cât ar trebui, cu atât mai mult dacă și lucrează, caz în care ies doar o data la două zile în curtea de plimbare;
- Unii dintre deținuți au afirmat că fac puţine activităţi.
Concluzii și recomandări
APADOR-CH apreciază că nivelul de supraaglomerare rămâne unul ridicat, un deținut având la dispoziție maximum 2 mp de spațiu, ceea ce contravine flagrant normei de 4 mp recomandată de CPT. Asociația recomandă conducerii penitenciarului dar și ANP să găsească urgent soluții pentru descongestionarea unor camere în care aerul este irespirabil.
De menționat este faptul că în apropiere, la Bumbești-Jiu, se află o unitate a jandarmeriei, complet dotată și utilată, care ar îndeplini condițiilor necesare unui penitenciar cu o investiţie minimă. Această locaţie nu mai este folosită, fiind lăsată să se degradeze. Conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu a menționat că a făcut propuneri la ANP pentru preluarea acestui spațiu încă din anul 2016 însă nu s-au găsit soluții la nivelul celor două ministere: Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Justiţiei.
APADOR-CH reiterează următoarele recomandări:
- Investiții la blocul alimentar (renovare, achiziţia unui sistem de ventilație)
- Reorganizarea spațiului de vizită cu minori
- Continuarea demersurilor pentru preluarea locaţiei de la Bumbești-Jiu pentru a fi transformată în penitenciar, având în vedere necesitatea unor noi spaţii de deţinere la standarde internaţionale.
Livia Popa
Nicoleta Popescu