Dezbaterea proiectelor de ordonanță privind grațierile și modificările aduse Codului penal
APADOR-CH a participat azi, 30 ianuarie 2017, la dezbaterea organizată de Ministerul Justiției, pe marginea proiectelor de ordonanță de urgență privind grațierile colective și modificări aduse Codului penal. Evenimentul, cerut insistent de societate, a adunat peste o sută de participanți – reprezentați ai unor organizații neguvernamentale sau simpli cetățeni – și un număr mare de ziariști. Din cauza participării masive, dezbaterea s-a ținut în două etape. În pofida interesului uriaș, suscitat de tema dezbaterilor, Ministerul justiției nu a luat măsuri suficiente pentru o organizare propice. Sonorizarea proastă și lipsa unui dialog real între participanți și ministru, au fost două dintre cele mai vizibile minusuri ale dezbaterii, care s-a transformat astfel într-o audiență colectivă.
Practic ministrul justiției, Florin Iordache, a dat impresia că a ascultat/notat punctele de vedere exprimate de participanți, dar a refuzat să spună, chiar și la finalul dezbaterii, dacă va ține cont de ele, de care anume sau în ce fel va proceda mai departe cu cele două ordonanțe, dat fiind că mulți dintre participanți au cerut retragerea lor.
La dezbatere au fost prezentate puncte de vedere pro și contra ordonanțelor, atât pe fond cât și pe formă, mare parte dintre cei prezenți fiind de părere că cele două acte ar trebui dezbătute în Parlament, nicidecum adoptate în procedură de urgență, de Guvern.
APADOR-CH a reiterat punctul de vedere transmis și în scris ministerului, cerând totodată ca în caz că se ajunge la discutarea unor proiecte de lege, consultarea publică să fie extinsă la mai mult de 30 de zile. Prima parte a dezbaterii, care a durat mai bine de două ore, poate fi urmărită în această înregistrare video: