Raport asupra vizitei în Penitenciarul Târgu Jiu
La data de 25 mai 2016, două reprezentante ale APADOR-CH au vizitat Penitenciarul Târgu Jiu, situat în orașul cu același nume. Ultima vizită a unor reprezentanți APADOR-CH în acest penitenciar a fost în 2002.
Aspecte generale
Penitenciarul Târgu Jiu a fost înființat în 1888, iar azi funcționează pe același amplasament, dar care între timp a fost înconjurat de oraș. Chiar dacă au fost îmbunătățite de-a lungul timpului, clădirile penitenciarului se dovedesc neîncăpătoare pentru numărul mare de deținuți – 450 la data vizitei, la o suprafață totală utilă de 1108 mp, ceea ce ar permite cazarea unui număr de 277 de deținuți dacă s-ar respecta norma de 4 mp de persoană. La actualul grad de ocupare, în general în aproape toate camerele un deținut are la dispoziție în jur de 2mp.
Unitatea deține persoane private de libertate din județele Gorj, Vâlcea și Argeș și este structurată pe două regimuri de executare a pedepselor: deschis (74 de deținuți) și semideschis (376 de deținuți). Are numai deținuți bărbați adulți (peste 21 de ani). La data vizitei, în penitenciar se aflau și doi tineri în tranzit, veniți de la Craiova și Colibați. Deținuții în tranzit sunt cazați de regulă în 3 camere special destinate.
Gospodăria Agro Zootehnică a unității este situată la 3 km depărtare de oraș, are 18 hectare de teren și 3 camere pentru deținuții care cresc vite și cultivă legume pentru consumul din penitenciar.
Personalul penitenciarului – 244 de cadre – din care: efectivul de pază 154 de persoane; serviciul medical 11 persoane (din care 1 medic de medicină de familie), 16 persoane la serviciul socio-educativ, inclusiv un preot ortodox.
În materie de investiții, penitenciarul are în derulare o lucrare prin care se urmărește supraînălțarea unuia dintre pavilioanele administrative, mutarea în acel bloc a tuturor birourilor personalului, urmând ca mai multe clădiri răspândite prin curte, și care acum găzduiesc diverse servicii administrative, să fie reamenajate pentru deținuți: camere de deținere și o sală de mese, după cum susține conducerea.
În stadiu de proiect se află un sistem integrat de supraveghere video, care să mai reducă din riscurile pe care le implică supravegherea executată de cadre. Penitenciarul Târgu Jiu a avut în ultima vreme doi agenți prinși că le aduceau telefoane și alcool deținuților. Cel mai recent caz a fost în octombrie 2015.
Penitenciarul a făcut deja în ultimele luni câteva investiții vizibile în confortul deținuților: a fost schimbată tâmplăria ferestrelor cu una de tip termopan, au fost înlocuite o parte din vasele de wc și din chiuvete, 19 camere din totalul de 31 au fost dotate cu vitrine frigorifice pentru păstrarea alimentelor deținuților, s-au înlocuit 203 saltele (mai puțin de jumătate din numărul total de paturi), iar conducerea dă asigurări că până la finele anului vor fi înlocuite toate.
Munca deținuților – Un număr îmbucurător de deținuți (213) prestează diverse munci, în interiorul penitenciarului sau în exterior: 118 persoane muncesc cu plată, 95 la deservire. Cu plată se muncește la GAZ-ul penitenciarului (11 deținuți în regim deschis), la cusut pantofi pentru pentru o firmă care produce încălțăminte – Rilug (20 de deținuți), iar restul lucrează în construcții pentru diverse firme din zonă. Venitul total anual al penitenciarului din munca deținuților a fost în 2015 de 1.500.000 lei, bani folosiți numai pentru activitatea curentă a unității, conform declarației directorului.
Blocul alimentar
Blocul alimentar are mai multe incinte, folosite pentru curățat legume, depozitare alimente, grupuri sanitare pentru personalul de deservire și sala unde se gătește propriu-zis. La data vizitei grupul sanitar era în reabilitare, deci nefuncțional. Restul camerelor erau relativ curate, cu excepția uneia în care existau mai multe frigidere și unde persista un miros greu de carne stricată, aparent inexplicabil deoarece frigiderele conțineau numai probele de mâncare. Agentul responsabil cu blocul alimentar a declarat că mirosul vine de la zeama scursă din carnea dezghețată, mizerie care ar fi fost curățată.
În ziua vizitei, în meniu era ciorbă de fasole și piure de cartofi cu carne de vită. Pentru regim – ciorbă de legume și carne de vită fiartă, iar pentru diabetici se gătise carne la grătar. Toate felurile pregătite aveau aspect și miros plăcut. Pentru cină era prevăzut să se gătească paste cu brânză.
Magazia cu alimente și frigiderele cu carne porționată pentru gătit erau bine organizate și aprovizionate. Pâinea distribuită deținuților se achiziționează din oraș, iar în ziua vizitei era proaspătă și mirosea bine.
Sectorul vizite
Sectorul vizite este organizat corespunzător în privința circuitului pachetelor primite de deținuți de la familie. Cele 5 cabine de vizită cu separator nu păreau prea des folosite (date fiind regimurile de executare a pedepselor din penitenciar), una fiind ocupată cu dosare. O cabină este destinată întâlnirilor cu avocatul, iar alta avea dotările necesare pentru vizitele online. De remarcat că în cabina pentru vizite online era montată o cameră de luat vederi care supraveghea ecranul deținutului, pentru a preîntâmpina astfel eventualele abateri de la regulament ce s-ar putea petrece în timpul vizitei online. Personalul penitenciarului a declarat că echipamentul este funcțional și că deja au avut loc câteva vizite online.
În sala de vizite la masă erau amplasate trei mese lungi cu câte 6 scaune de-o parte și alta. Într-un colț al camerei era amenajată și o zonă pentru deținuții care sunt vizitați de copii, dotată cu canapea, jucării și o perdea de izolare. Sectorul vizite cuprinde și camera intimă, dotată corespunzător.
Unii deținuți s-au plâns că în urma intrării în vigoare a noului regulament al legii de executare a pedeselor li s-au restrâns anumite drepturi, printre acestea fiind dreptul de a primi sucuri sau apă odată cu pachetul lunar, dreptul de a primi aparate de radio de la familie sau lenjerie. Deținuții au amintit că apa de la robinet din penitenciar are mult nisip și unii nu au bani ca să cumpere apă de la magazinul închisorii.
Conform conducerii, deținuții au voie să cumpere aparate de radio de la magazinul închisorii, dar nu au voie, prin regulament, să dețină și căști, astfel că într-o cameră în care mai mulți deținuți ascultă în același timp radioul se iscă neînțelegeri. Acest aspect scăpat din vedere ar putea fi remediat prin regulament prin introducerea căștilor pe lista obiectelor permise.
Curțile de plimbare
Penitenciarul are trei curți de plimbare și o a patra căreia deținuții îi spun „sală de sport” pentru că este amenajată cu fileu. Sunt, practic patru cuști, fiecare de aproximativ 35 mp. La data vizitei două grupuri de deținuți jucau tenis cu piciorul. Ei au spus că ies de trei ori pe săptămână la fotbal, câte două ore.
Toate curțile sunt asfaltate și au porțiuni acoperite, deținuții pot ieși la plimbare și pe timp de ploaie, pot sta și la soare. Dintr-una dintre curți se intră în biserica ce a fost construită în 2013 în incinta penitenciarului.
Un deținut a reclamat reprezentantelor APADOR-CH că respectivele curți de plimbare sunt adevărate focare de infecție, deoarece nu sunt spălate niciodată, iar unii deținuți scuipă pe jos și astfel se răspândesc potențiali microbi. Reprezentantele APADOR-CH au semnalat problema medicului penitenciarului și acesta a promis că va lua în considerare posibilitatea ca, periodic, să dezinfecteze curțile de plimbare.
Penitenciarul are 4 secții (plus GAZ-ul), cu 31 de camere în total. Secțiile 1, 2 și 3 au regim semideschis, secția 4 și GAZ-ul au regim deschis.
Secția 1, regim semideschis – are 13 camere, din care cea mai mare are 99 de mp, iar cea mai mică – 9 mp. Cu 423 de mp în total (incluzând suprafața grupurilor sanitare și pe cea a cambuzelor), secția 1 are instalate 192 de paturi.
Camera E1.1 este cea mai mare din penitenciar, are în total 99 de mp, 52 de paturi, tot atâția oameni și numai două ferestre. Suprafața utilă a camerei este de 89 mp astfel că fiecăruia dintre deținuți îi revin doar 1,71 mp. După cum au afirmat cei cazați acolo, au fost perioade în care camera a găzduit și 100 de deținuți. Într-un colț al camerei, peretele este afectat de o inundație recentă cauzată de spargerea țevii de canalizare. Grupul sanitar are 10 mp, 3 chiuvete, 2 wc-uri turcești, 2 dușuri și o fereastră de aerisire. Apa caldă curge timp de o oră odată la două zile – aproximativ două minute disponibile pentru o îmbăiere. Deținuții au reclamat faptul că neoanele din încăpere nu se sting nici noaptea, că personalul penitenciarului le reproșează că unii deținuți stau în pat la apel, și că trei apeluri pe zi sunt sâcâitoare și nenecesare. Deținuții s-au plâns în mod special de modul în care le vorbește agentul F., de la sectorul vizite, care “își bate joc” de ei. Numai 8 deținuți din cei 52 din această cameră lucrează. Mulți au spus că ar vrea să lucreze dar nu li se oferă această șansă decât deținuților care au avut funcții în viața publică– de exemplu foști primari sau polițiști – după cum au declarat ei.
Camera E1.3 are 54 de mp (suprafață utilă 42,4 ), 24 de paturi instalate pe câte două niveluri și tot atâția deținuți, din nou mai puțin de 2mp/deținut. Camera are trei ferestre deasupra paturilor și oferă suficientă lumină naturală. Grupul sanitar are numai 2 wc-uri turcești, o cabină de duș și 2 chiuvete, pereții au igrasie și în camera de baie persistă un miros de mucegai. Deținuții de aici susțin că au în fiecare zi o jumătate de oră de apă caldă, pentru că în această cameră stau unii deținuți care muncesc.
Camera E1.2 are 18 mp (din care 2,55 mp are grupul sanitar – care are 1WC cu duș și o chiuvetă) și găzduiește 11 deținuți în tot atâtea paturi. Fiecăruia dintre deținuți îi revin 1,48 mp. Camera are vitrină frigorifică, dar o singură fereastră. Deși are deținuți care muncesc, camera nu beneficiază de apă caldă decât de două ori pe săptămână, după cum susțin ocupanții ei. Deținuții reclamă saltelele foarte vechi care au ploșnițe.
Camera E1.12 are 10 paturi în 19 mp. Paturile au saltelele schimbate cu unele noi din burete, un frigider, 1 wc turcesc cu duș și o chiuvetă. Fereastra camerei dă spre bucătărie de unde deținuții se plâng că le vin gândaci de la gunoi.
Camera E1.13 – 24 de paturi dispuse pe câte 2 și 3 niveluri, în 37 mp suprafață utilă (total – 48 de mp), 3 ferestre, un grup sanitar cu 2 WC-uri și 2 chiuvete cu capete de duș atașate la baterie. Baia și camera aveau igrasie, deținuții reclamă calitatea proastă a săpunului primit de la penitenciar. Un deținut – C. P. – reclamă violarea corespondenței și că trebuie să plătească copiile xerox de pe propriile acte procedurale pe care le primește de la instanțe pe adresa închisorii.
Camera E 1.14 – 24 de paturi în 50 de mp, deținuții s-au plâns că saltelele sunt murdare și pline de ploșnițe. Reprezentantelor APADOR-CH li s-au arătat câteva ploșnițe prinse recent care încă mișcau. Baia are un singur wc funcțional din două și un duș, 30 de minute de apă caldă pe zi. Un deținut reclamă că în cameră există un singur TV, la care deținuții nu cad de acord asupra programului. El a vrut să-și aducă un TV de acasă dar nu i s-a aprobat pe motiv că se consumă curent, însă deținutul consideră că televizorul nu ar fi consumat mai mult decât neoanele aprinse tot timpul.
Secția 2, regim semideschis – are 8 camere, cea mai mare are 56 de mp, iar cea mai mică 23 de mp. Cu 272 de mp în total secția 2 are 119 paturi instalate.
Camera E2.5 – 23 de paturi în 42,6 mp utili. Este singura cameră în care e amenajată o masă lungă îmbrăcată în faianță, într-o nișă a camerei, la care deținuții pot mânca. În rest camera e ticsită cu paturi dispuse pe câte două niveluri. Deținuții au la dispoziție un singur duș, un wc și un pisoar, plus două chiuvete. Grupul sanitar are o singură fereastră și igrasie pe pereți. Apa caldă curge zilnic pentru că există deținuți care muncesc. Camera are trei ferestre mari care dau spre o curte interioară din care, se plâng deținuții, mai intră gândaci sau alte insecte. Un deținut a reclamat faptul că li se restrânge dreptul la convorbiri telefonice la numai 60 de minute pe zi, și numai către zece numere aprobate de conducerea penitenciarului. Deținutul spune că este dificilă schimbarea acestor numere de pe listă, întrucât aceste aprobări se fac numai în datele de 1 și 15 ale lunii. Alt deținut a reclamat calitatea proastă a săpnului primit lunar de la penitenciar, susținând că a făcut iritații pe piele de la el.
Camera E2.7 – 25 de paturi în 50 de mp (din care 39,35 suprafață utilă – 1,57mp/deținut), camera are 3 ferestre mari și, spun deținuții, de două săptămâni li s-a scos al treilea nivel de paturi. Baia are 2 wc-uri și 2 dușuri, dar deținuții reclamă că au apă caldă numai 30 de minute/zi, spre deosebire de secția 1 unde știu ei că ar curge timp de o oră jumătate. Camera are și vitrină frigorifică. Deținuții s-au plâns că apa curge cu nisip și nu se poate bea, și că nu au dreptul să mai primească lichide la pachet. Saltelele sunt vechi și murdare, un deținut reclamă că e nevoit să-l suporte în patul alăturat pe un deținut cu probeme psihice care are episoade nervoase în timpul nopții.
Camera E2.9 are 12 paturi și 12 deținuți în 21 de mp (23,7 în total), vitrină frigorifică, o fereastră, 1 wc turcesc și un duș. În această cameră au fost schimbate toate saltelele vechi cu unele noi de burete. Fereastra, însă, este acoperită pe exterior, dincolo de gratii, cu un panou fono și vizual izolant, deoarece fereastra dă spre un bloc de locuințe din oraș ai cărui locatari au fost deranjați de-a lungul timpului de zgomotele și semnele făcute de deținuți. Totuși, panoul respectiv nu lasă aerul să pătrundă în camera deținuților. Situația nu e singulară, mai sunt camere în penitenciar în aceeași situație. Conducerea a promis că va demonta panourile și va găsi o altă soluție pentru a preîntâmpina neplăcerile cu vecinii.
Camera E2.8 are tot 12 paturi dispuse pe trei niveluri, în 23 de mp (20,31 utili). Panoul izolant din fereastră împiedică pătrunderea aerului, pereții camerei sunt mucegăiți.
Camera E2.10 – are 24 de paturi în 56 de mp (43,77 utili), trei ferestre acoperite cu paravan de plexiglas, un grup sanitar cu 2 dușuri, 2 wc-uri și 2 chiuvete. Baia are pereții cu igrasie.
Secția 3, regim semideschis – are 5 camere, cea mai mare de 48 de mp, cea mai mică de 36 de mp. Cu o suprafață totală de 202 mp are 95 de paturi instalate.
Secția 4, regim deschis – are două camere care împreună au 40 de mp și 22 de paturi. Camerele dau într-o curte comună, acoperită ca un șopron, în care sunt instalate două mese, la care deținuții pot mânca sau lucra la cusut pantofi. În curte mai e amplasată o vitrină frigorifică pentru alimentele deținuților.
În camera E4.2 cu o suprafață utilă de 20,67 mp sunt instalate 12 paturi, toate ocupate. Deținuții susțin că în urmă cu o lună (luna aprilie) au fost 15 paturi, dar între timp s-au mai scos trei. Camera are o singură fereastră mică ce nu oferă suficientă lumină naturală. WC-ul turcesc, deasupra căruia se face și duș, este și el aerisit printr-o ferestruică. La data vizitei incinta era curată. Deținuții au reclamat faptul că au apă caldă numai câte două ore de trei ori pe săptămână, timp insuficient ca să le vină rândul tuturor la duș. În unele părți, pereții camerei erau mucegăiți și necesitau o zugrăveală.
Camera E4.3 are 9 paturi instalate în 14,46 mp (în total camera are 17 mp), pe trei niveluri și parchet laminat pe jos. Deținuții spun că această cameră a fost birou administrativ, de aceea este mai îngrijită. Și aici există prea puțină lumină naturală dată de o singură fereastră.
Secția 4 este vecină cu incinta în care se află spălătoria penitenciarului, proaspăt dotată cu o mașină mare și modernă de spălat și alta de uscat. La data vizitei mai mulți deținuți spălau rufe (lenjerii și haine), cu detergent furnizat de penitenciar. Unii deținuți de pe secții, însă, sunt în continuare reticenți să-și dea hainele și lenjeriile la spălătorie și preferă să le spele singuri în camere.
GAZ-ul are 3 camere și 59 de paturi, în 169 de mp în total.
În general reclamațiile deținuților au fost similare în toate secțiile, indiferent de regimul de executare a pedepsei, și au vizat următoarele aspecte:
- Că programul TV se oprește în timpul apelului de seară de la ora 19.00, exact la cel mai important program de știri al zilei;
- Că programul de vorbit la telefon se încheie la ora 18.30, ceea ce face imposibil pentru unii deținuți ale căror familii muncesc toată ziua și ajung acasă după această oră, să ia legătura cu rudele;
- Că programul de furnizare a apei calde este insuficient pentru camerele în care sunt mulți deținuți și puține dușuri, iar acest aspect iscă discuții între ei și întreține un climat de nervozitate;
- Că mâncarea, deși e bună comparativ cu alte penitenciare în care unii au mai fost, nu este variată constând numai în fasole, varză și cartofi;
- Că toate camerele sunt luminate non-stop de neoane care țin și loc de lumină de veghe;
- Că deși au regim semideschis de detenție, li se interzice să stea pe holurile secțiilor sau să iasă în curțile de plimbare mai mult de 4 ore pe zi;
- Că unii dintre deținuți deși sunt de multe luni în penitenciar, nu au discutat cu niciun psiholog, nu au făcut niciun curs.
Conducerea penitenciarului promite că până în septembrie 2016 toate reparațiile curente vor fi finalizate, va fi funcțională și lumina de veghe care va înlocui astfel sistemul cu neoanele aprinse non stop, se va rezolva și situația apei cu impurități de la robinet, întrucât a fost identificată sursa poluării într-un filtru montat în penitenciar și care se înfundă la câteva zile.
Sectorul medical
Penitenciarul are un medic de familie cu program zilnic (7 ore) și 7 asistenți de medicină generală pe schemă, din care numai 5 posturi ocupate. În plus, mai există un asistent de igienă, unul de farmacie și un tehnician dentar. Un asistent este în permanență în penitenciar.
Bolile cu frecvența cea mai întâlnită în penitenciar sunt cele existente și în societate în general, spune medicul de familie: boli cardiovasculare, digestive, psihice. Penitenciarul nu are probleme cu aprovizionarea cu medicamente, iar prestația personalului de aici pare mulțumitoare pentru deținuți pentru că nu au fost plângeri din partea lor în acest sens, în fața reprezentantelor APADOR-CH.
Medicul spune că nu are prezervative la cabinet, dar nici nu au fost cerute de deținuți. Penitenciarul a înregistrat ultimul caz de suicid în 2012.
Sectorul medical are un cabinet de stomatologie în care vine un medic din oraș când e nevoie.
Sectorul socio-educativ
În sectorul socio-educativ lucrau efectiv la data vizitei 16 persoane (un angajat era în concediul pentru creșterea copilului) după cum urmează: directorul, șeful biroului educație (jurist), șeful biroului asistență psihosocială (psiholog), cinci ofițeri educație, trei agenți educație, un monitor sportiv, un agent tehnic, un preot (ortodox) și doi psihologi.
Conform celor afirmate de directorul serviciului și raportat la numărul de angajați numărul de deținuți implicat în programe de diverse feluri este destul de mare, astfel:
- în programele derulate la nivelul întregii administrații a penitenciarelor (PROLIB, EDUCOJUST, educație civică, Universul Cunoașterii șamd) – 271 deținuți;
- ieșiri în comunitate (mănăstiri, fotbal șamd.) – 65;
- activități derulate de organizații religioase – 152;
- cursuri de calificare în meseriile de zidar, pietrar și tencuitor – 15;
- școlarizare clasele I-VIII – 15 (demersuri pentru înscrierea unui deținut în clasa a X-a);
- programe psihologice terapeutice individuale și de grup – 44;
- activități cu scopul menținerii legăturilor cu familia – 24.
Judecătorul delegat
Judecătorul delegat a relatat că acordă 5-10 audiențe săptămânal deținuților și că le mai și admite acestora plângerile, atunci când au dreptate, dar că în general nu au dreptate. În opinia judecătorului penitenciarul stă bine la multe aspecte, comparativ cu perioada în care aici erau peste 1200 de deținuți.
A mai afirmat că vizitează periodic blocul alimentar, unde „e bine”, că pe măsură ce mai pleacă deținuți se mai demontează paturile de la nivelul trei și astfel se mai face loc, însă calculează spațiul necesar unui deținut în metri cubi, după vechea metodă, nu în metri pătrați, potrivit legii și recomandărilor exprese ale CPT.
Judecătorul a admis că grupurile sanitare sunt insuficiente dar a afirmat că se fac eforturi și că se încearcă să se mai monteze câte un duș pe unde permite spațiul, iar problema panourilor izolante de la ferestre e în curs de rezolvare.
Concluzii și recomandări
- APADOR-CH apreciază că în Penitenciarul Târgu Jiu au avut loc în ultima perioadă îmbunătățiri vizibile pentru viața deținuților. Totuși, nivelul de supraaglomerare rămâne unul ridicat, un deținut având la dispoziție maximum 2 mp de spațiu, ceea ce contravine flagrant normei de 4 mp recomandată de CPT. Asociația recomandă conducerii penitenciarului dar și ANP să găsească urgent soluții pentru descongestionarea unor camere în care situația este foarte gravă.
- La fel de problematică este existența unui singur WC și un duș la un număr de 10-12 deținuți în general, cu câteva cazuri mai grave cum ar fi Camera 1.1 unde există 2 WC-uri la 52 de persoane.
Maria Nicoleta Andreescu
Dollores Benezic